Ο πατέρας φύτεψε κάποτε στον κήπο του σπιτιού μας μια περγαμοτιά. Ένα δέντρο θησαυρό, που κάθε χρόνο το Φεβρουάριο γεμίζει μοσχοβολιστούς καρπούς. Από τη συγκομιδή του φτιάχνω ένα θαυμάσιο γλυκό, που αν δε διαθέτετε δέντρο(!) , αγοράστε και φτιάξτε το. Μη φοβηθείτε τη δουλειά. Αξίζει τον κόπο. Όταν το δοκιμάσετε, θα νιώσετε-γευθείτε, του λόγου μου το αληθές!!!
ΥΛΙΚΑ
- 30 περγαμόντα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 200 γραμμάρια γλυκόζη
- Χυμό από ένα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε τα περγαμόντα και τα ξύνετε με το ΧΟΝΤΡΟ του τρίφτη (αυτό για το κρεμμύδι), αφήνοντας έτσι και λίγο από το εξωτερικό του φρούτου, για να διατηρήσετε περισσότερο άρωμα. ΜΗΝ το ξύσετε τελείως. Μαλακώνει, αλλά και χάνει πολύ από τη νοστιμιά του. Καθαρίζετε τις φλούδες, κόβοντας το επάνω και το κάτω μέρος, χωρίς να τα πετάξετε*, χαράζετε γύρω-γυρώ τη φλούδα σε τέσσερα κομμάτια και τα ξεφλουδίζετε. Πετάτε το εσωτερικό. Τις φλούδες τις βράζετε τρεις φορές, σουρώνοντας και αλλάζοντας κάθε φορά νερό. Τέλος αφού τις σουρώσετε πολύ καλά, τις διπλώνετε σε ροδέλες και τις συγκρατείτε με οδοντογλυφίδες για να μην ανοίξουν. Τις βάζετε σε ταψί ανάμεσα σε δύο καθαρές πετσέτες. Την επόμενη μέρα ρίχνετε τις φλούδες σε φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και δυο φλιτζάνια νερό. Αφήνετε να βράσει το γλυκό, έως ότου δέσει το σιρόπι, περίπου ένα τέταρτο. Αφήνετε τα φρούτα για ένα εικοσιτετράωρο στο σιρόπι και την άλλη μέρα τα στραγγίζετε. Ρίχνετε το σιρόπι πλέον ΜΟΝΟ του στην κατσαρόλα, προσθέτετε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού, και βράζετε μέχρι να έχετε ένα ωραίο «δεμένο» σιρόπι . Για να ελέγξετε την πυκνότητα του, ρίχνετε μια κ.σ. σε ένα πιατελάκι να κρυώσει. Στη συνέχεια με το δάχτυλό σας κάνετε μια γραμμή που δεν πρέπει να κλείσει γρήγορα.
Φυλάσσεται σε αποστειρωμένα καθαρά βάζα, στο ψυγείο.
Ακολουθείστε τις συμβουλές μου προσεκτικά και θα ανταμειφθείτε!!!
Ελπίδα
*το επάνω και το κάτω μέρος ,καθώς και κομμάτια που πιθανόν δεν φτιάχνουν ωραίες ροδέλες, τα κόβετε σε λωριδίτσες , πάνω σε μια σανίδα κοπής και τα βράζετε χώρια, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μαρμελάδα.