Ο αδελφός μου ο Δημήτρης τέως ζαχαροπλάστης, μου έδειξε την κατασκευή αυτού του εξαίρετου γλυκού. Ακολούθησα τις συμβουλές του και πέτυχα το τέλειο κανταΐφι. Εύχομαι να τις ακολουθήσετε και εσείς!
ΥΛΙΚΑ για 10 μεγάλα κομμάτια
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
- 250 γρ. αμύγδαλο χοντροκοπανισμένο
- 250 γρ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια (ΟΧΙ τριμμένα)
- 150 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 2 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
- 200 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο (ΟΧΙ μαργαρίνη)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κιλό νερό
- 250 γρ. γλυκόζη
- Χυμό από ½ λεμόνι
- Μια φλούδα λεμόνι ή πορτοκάλι
- μια κάψουλα βανιλίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύτε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το βούτυρο. Ξετυλίγετε προσεκτικά το φύλλο και το «χτενίζετε», ώστε να έχετε τις ίνες του σχεδόν παράλληλες μεταξύ τους. Στη συνέχεια πιάνετε λίγο-λίγο φύλλο, και το κρεμάτε στο χέρι σας, σε πλάτος που να καλύπτει όλη την παλάμη. Το ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας, σε σχήμα «πετάλου» και γυρίζετε το κάτω του μέρος προς τα επάνω, ώστε να σχηματιστεί μια φωλιά σε ένα σχεδόν κυκλικό σχήμα. Έτσι καλύπτετε το εσωτερικό του πετάλου και δεν μένει ακάλυπτη η γέμιση στο ψήσιμο, ώστε να καεί. Αν παρ’ όλα αυτά βλέπετε κενό στο κέντρο της φωλιάς, προσθέτετε λίγο φύλλο.
Βάζετε μια κ.σ. γέμιση στη φωλιά και την κλείνετε κυλινδρικά, τυλίγοντας πρώτα το φύλλο από τις άκρες και ρολάροντας, ώστε να έχετε ένα όμορφο κυλινδρικό κανταΐφι. Έχετε βουτυρώσει ένα ταψί ή πυρέξ, κατά προτίμηση παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο. Αραδιάζετε μέσα τις φωλιές του γλυκού και σε κάθε μια προσθέτετε μια κ.σ. βούτυρο. Ψήνετε το γλυκό στους 170-180ο Κελσίου σε κάτω αντίσταση και αέρα, για περίπου 45-50 λεπτά, ή ώσπου να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, όχι να μαυρίσει.
Εν τω μεταξύ βράζετε το σιρόπι. Ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα, εκτός από τη γλυκόζη, και τα ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε τη γλυκόζη και το αφήνετε το σιρόπι να βράσει για περίπου 7-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώστε να έρθει και να «ωριμάσει», δίνοντας ένα αρκετά πηκτό σιρόπι (όχι πολύ πηχτό γιατί δεν θα απορροφάται). Το αφήνετε να κρυώσει. Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει αρκετά, αλλά όχι τελείως, και στη συνέχεια, χλιαρό, το σιροπιάζετε, ρίχνοντας το σιρόπι λίγο-λίγο, με μια κουτάλα της σούπας. Το αφήνετε να «τραβήξει» 1 ώρα και το…απολαμβάνετε στη συνέχεια. Πάντως την επόμενη μέρα είναι καλύτερο!
Δεν είναι καθόλου δύσκολο γλυκό. Απλά ακολουθείστε τις συμβουλές μου!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ελπίδα