Ψωμί ολικής άλεσης

1332515916099 Ψωμάκι αδέλφια, ψωμάκι! Όμορφο, εύκολο, μοσχοβολιστό ψωμάκι, που αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μου δεν θα μετανιώσετε  καθόλου που επιχειρήσατε να το φτιάξετε. Είχα την τύχη να αποκτήσω μια εξαιρετική πεθερά, που εκτός από πολύ καλή  μαγείρισσα ήταν και φουρνάρισσα. Μου μετέφερε λοιπόν την παρασκευή μικρής ποσότητας ψωμιού, δίνοντάς την όσο πιο  απλοϊκά μπορούσε σε μια ερασιτέχνη… φουρνάρισσα.

  Χρειαζόμαστε λοιπόν :

  •   1 ½ κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως ( μπορεί να είναι και πολύσπορο)
  •  2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  •  ½ κιλό αλεύρι χωριάτικο
  •  ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  Ένα φακελάκι μαγιά ξερή
  •  Μισό λίτρο νερό χλιαρό- ζεστό ( για να πετύχουμε σωστή θερμοκρασία, πρέπει να βάζουμε το χέρι μας μέσα και να το αφήνουμε  χωρίς να καιγόμαστε μετρώντας μέχρι το δέκα)
  •  Δύο κουταλιές της σούπας αλάτι ΧΟΝΤΡΟ
  •  Μισό φλιτζάνι λάδι

Εκτέλεση:

Αποβραδίς  «πιάνουμε» το προζύμι σε μια λεκανίτσα ή στο μπολ του μίξερ αν έχουμε δυνατό μίξερ που μπορεί να ζυμώσει ψωμί,  χρησιμοποιώντας το μισό νερό, τη μαγιά και το μισό κιλό άσπρο αλεύρι. Τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη αφήνοντας το προζύμι , κατά προτίμηση  το χειμώνα, κοντά σε ένα σώμα καλοριφέρ. Σε κάθε περίπτωση, οι μύκητες θα πολλαπλασιαστούν εφόσον βέβαια η μαγιά μας δεν έχει λήξει. Θα δείτε το μείγμα σας να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει, γιατί θα έχoυν περάσει αρκετές ώρες μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Το πρωί πάντως θα προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά, θα το ζυμώσουμε με το χέρι ή το μίξερ, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια αλλά είναι μαλακή και εύπλαστη. Μην το φοβάστε, δεν θέλει πολύ ζύμωμα.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ζυμώνουμε το καθένα ξεχωριστά πάνω στον πάγκο, προσπαθώντας αρχικά να τους δώσουμε μια στρογγυλή μορφή, που στη συνέχεια θα μετασχηματίσουμε σε φρατζόλες.(Μπορείτε να  ζυμώσετε και τη ζύμη κατ’ ευθείαν πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πασπαλίζοντας τη με λίγο αλεύρι).

Τις  τοποθετούμε στη συνέχεια σε ένα μεγάλο στενόμακρο ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου, μακριά το ένα από το άλλο, που έχουμε αλείψει με λάδι και αλευρώσει. Το αφήνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς κελσίου μέχρι να «γίνει», που σημαίνει ότι θα  έχει υπερδιπλασιαστεί σε όγκο και πατώντας το με το δάχτυλο θα μένει το αποτύπωμά μας ( χρειάζεται περίπου μία ώρα). Το χαράζουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι και το ψήνουμε στις αντιστάσεις για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια ανοίγουμε και τον αέρα για να αποκτήσει καλύτερη κόρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για πολύ λίγα λεπτά στο ταψί και τέλος το βάζουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Θα μοσχοβολήσει το σπιτικό σας!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Advertisement
Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: